Sigurnije online plaćanje Sberbank BH karticama

Cyber kriminal godišnje košta svjetsku ekonomiju 400 milijardi USD

 

Sigurnije online plaćanje Sberbank BH karticama

Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprjeđena sigurnost online plaćanja. Klijenti Sberbank BH su u mogućnosti bez naknade aktivirati ovu uslugu do 1.12.2016., te omogućiti sebi sigurnije plaćanje na internetu.

 

Prema procjenama stručnjaka, cyber kriminal godišnje košta svjetsku ekonomiju oko 400 milijardi američkih dolara. Sigurnost online plaćanja postaje sve značajnija, čemu u prilog govore i rezultati istraživanja koje je provela međunarodna kartična organizacija, a u kojem se 73% korisnika izjasnilo da bi poboljšanje sigurnosti plaćanja pozitivno uticalo na njihova online plaćanja.

 

"Briga za sigurnost naših klijenata, uz opredjeljenje da im ponudimo vrhunsku uslugu, razlog je uvođenja 3D Secure standarda u oktobru", izjavio je Jasmin Spahić, izvršni direktor u Sberbank BH. "Više od 52% online transakcija u Velikoj Britaniji, te čak 81% u Belgiji, realizovane su sa 3D Secure standardom, a slični procenti su i u drugim evropskim zemljama. Ubijeđeni smo da će i naši klijenti prepoznati ovu značajnu pogodnost, aktivirati ovu uslugu i koristiti je za online plaćanja bilo kojom karticom u izdanju Sberbank BH", dodao je Spahić.

 

Proces aktivacije je veoma jednostavan, a može se obaviti telefonskim pozivom u Call centar banke ili dolaskom u poslovnicu. Korisnik definiše kontrolnu poruku, pitanje i odgovor, koje će kasnije koristiti pri obavljanju transakacija.

 

Detaljnije uputstvo za aktivaciju je dostupno na www.sberbank.ba