Sberbank prepoznata kao najbolja banka za transakcijsko poslovanje u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Sberbank je pobjednik globalnog finansijskog takmičenja Transaction Banking Awards 2018. Organizator takmičenja, britanski magazin The Banker, prepoznao je  Sberbanku kao najbolju za poslovne transakcije u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
 
Transaction Banking Awards je ove godine predstavljala određenu vrstu tehnološkog takmičenja između banaka, pri čemu je svaki učesnik prezentirao svoje tri najnovije inovacije. The Banker je naročito istaknuo da Sberbank smatra razvoj digitalne tehnologije kao svoj strateški cilj što je pomoglo banci da nadmaši ostale učesnike sa tržišta Centralne i Istočne Evrope.
 
Sberbank je kreirala niz online poslovnih procesa i klijenti sada mogu uštedjeti vrijeme online registrovanjem kompanija i otvaranjem novih računa. Sberbank je takođe znatno ispred svojih konkurenata u obradi plaćanja, koje traje samo nekoliko minuta. Istovremeno, platni sistem banke radi 23/7 i dostupan je korisnicima bez obzira na njihovu lokaciju. Posebna pažnja je posvećena činjenici da je Sberbank izdala poslovnu karticu sa odgođenim plaćanjem kupovine. Pored standardnog grejs perioda, kartica produžava beskamatni period za kupovine u partnerskim kompanijama sa standardnih 50 dana na 365 dana. Klijenti osim toga mogu ostvariti dodatne pogodnosti od partnerskih kompanija, kao što su popusti.
 
Direktor Odjela transakcijskog poslovanja Sberbank Sergey Popov: “Tajna pobjede Sberbank je činjenica da klijentima pružamo najnaprednije mjere visoke tehnologije za upravljanje novčanim tokovima. Naši klijenti biraju najsavremenije metode trgovanja i finansija u realnom vremenu. Više od 90% najpopularnijih usluga Sberbank za pravna lica dostupno je online. Raduje nas da sve veći broj klijenata bira Sberbank za svog partnera.”
 
U organizaciji vodećeg međunarodnog finansijskog magazina, godišnja Transaction Banking Awards daje priznanje najboljim svjetskim bankama za poslovanje. Žiri ovog takmičenja sastoji se od stručnjaka iz ove oblasti industrije.
 
U Bosni i Hercegovini, Sberbank je prepoznata kao digitalno napredna banka što je nedavno potvrđeno i priznanjem „Zlatni BAM“ za uslugu mCash. U pitanju je usluga beskartičnog podizanja gotovine, i to putem mobitela. Novac je moguće podići na Sberbank bankomatima pomoću koda koji se isporučuje SMS porukom na mobilni telefon primaoca.
 
Kako bi ubrzala obradu platnih naloga, te eliminirale potencijalne greške manuelnog rada, Sberbank BH je uvela Optical Character Recognition software za platne naloge svojih klijenata. Uz pomoć ovog softwarea platni nalozi su obrađeni u roku od par sekundi. Automatizacija i digitalizacija u bankarskoj industriji će dovesti do većeg stepena zadovoljstva klijenata. Vodeći se ovakvim opredjeljenjem Sberbank BH je jedan od pokretača inicijative za standardizaciju i unificiranje izgleda platnog naloga u Bosni i Hercegovini, čime bi se stvorili preduslovi za punu automatizaciju domaćeg platnog prometa.